Rumuni na ulici, sukobi s policijom

U Bukureštu i drugim rumunskim gradovima danas su nastavljeni protesti građana nezadovoljnih radom vlade i oštrim merama štednje.

Region

Izvor: Beta

Nedelja, 15.01.2012.

19:23

Default images

Demonstracije, koje traju već četiri dana zaredom, najbrojnije su otkako je 2004. godine na vlast došao predsednik Rumunije Trajan Basesku, kome sada traje drugi mandat.

Protesti su rezultat velikog nezadovoljstva zbog smanjenja plata u javnom sektoru, viših poreza, samovoljnog upravljanja vladajuće koalicije državnim institucijama i sveprisutne korupcije.

Protesti su počeli u četvrtak, u znak podrške jednom zvaničniku iz sektora zdravstva koji je bio prinuđen da podnese ostavku izložen pritisku posle kritika vlade zbog reformi zdravstvenog sistema. Iako je Basesku u petak povukao sporni predlog zakona o zdravstvenom sistemu, demonstracije su nastavljene.

Basesku je bio popularan u narodu kada je došao na vlast, ali je sada bes demonstranata usmeren upravo ka njemu. Mandat rumunskog predsednika suspendovao je parlament 2007. godine, ali je on nastavio da obavlja tu funkciju pošto je dobio poverenje na nacionalnom referendumu.

On je izvojevao tesnu pobedu nad bivšim šefom diplomatije Mirče Ðoanom u drugom krugu predsedničkih izbora 2009. Njegov petogodišnji mandat ističe 2014. godine.

Rumuni sada svaljuju krivicu na Baseskua zbog loše ekonomske situacije. Rumuni protestuju zbog teških posledica drastičnih mera štednje koje od 2010. godine sprovode vlasti, i zbog samovoljnog načina upravljanja zemljom u korist vladajuće koalicije.

Na Univerzitetskom skveru u Bukureštu, više stotina građana protestovalo je uzvikujući "Dole Basesku" i pozivajući na prevremene izbore. Više stotina ljudi protestovalo je danas i u Klužu, Devi, Galacu...

Na jučerašnjem protestu u Bukureštu, gde se okupilo više od 3.000 ljudi, demonstranti su se sukobili s policijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: