HR: Do ulaska u EU, zaposlenost 60%

Cilj Hrvatske je da do 1. jula 2013, kad ulazi u EU poveća stopu zaposlenosti sa 52,3 na 60 odsto, kaže ministar rada i penzionog sistema Mirando Mrsić.

Region

Izvor: B92

Subota, 14.01.2012.

11:56

Default images

On je saopštio da je početkom 2012. registrovano 315.438 nezaposlenih i najavio nove korake u politici tržišta rada i zapošljavanja.

Posebne mere spremaju se za 127.000 mladih nezaposlenih bez radnog iskustva, najavio je Mrsić, ukazujući na potrebu povezivanja obrazovnog sistema s tržištem rada, odnosno budućim planiranim potrebama za radnom snagom. "Sada na jednog savetnika dolazi 800 nezaposlenih, a cilj je da se ta razmera promeni na jedan prema 300 lica. S tim ciljem promenit će se modeli ostvarivanja prava na podsticaje, odnosno sredstva kojima država sufinansira zapošljavanje nekih grupa, kako bi se po tom pitanju rasteretio HZZ", rekao je ministar.

Naglasio je da će se promeniti iznos naknade za nezaposlene ali samo za one koji aktivno traže posao i spremni su da rade. Dugotrajno nezaposleni, a radno sposobni korisnici socijalnih pomoći mogli bi učestvovati u javnim radovima, pa bi jedno od rešenja moglo biti da ih se angažuje kao ispomoć u staračkim domovima ili bolnicama.

Projekcije da se u ovoj godini može očekivati novih 50.000 nezaposlenih vlada smatra izazovom, rekao je i dodao da će se nastojati da se njihov dolazak na HZZ amortizuje, odnosno da se oni usmere u druge delatnosti gde nedostaje radnika. Jedna od mera koje bi trebale povećati zaposlenost je i smanjenje cene rada, pre svega manjim poreskim opterećenjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

11 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: