Šansa za bankrot Hrvatske 32 odsto

U izveštaju CMA grupe za poslednji kvartal 2011. godine Hrvatska se našla na visokom 11. mestu u svetu po verovatnoći da će pasti u bankrot.

Region

Izvor: business.hr

Ponedeljak, 09.01.2012.

19:48

Default images

To bi značilo da će ta zemlja prestati da plaća svoje finansijske obaveze prema kupcima njenih državnih obveznica.

CMA verovatnoću bankrota procenjuje na čak 32,5 posto, što je nešto malo bolje od Mađarske (35,3 posto) i Italije (34,9 posto), a nešto lošije od Španije (28,6 posto).

Zanimljivo je da se po vrednosti CDS-ova (izvedenica za osiguranje duga od defolta) Hrvatska već nalazi među 10 najgorih država na svetu jer Italija, za koju je bankrot malo verovatniji nego za Hrvatsku, ima nižu cenu CDS-ova.

Vrh lestvice i dalje drži Grčka sa 93,8 posto verovatnoće bankrota, a slede je Portugal (60,8 posto) i Pakistan (50,9 posto).

U posljednjem kvartalu 2011. svoj rejting najviše je pokvarila Grčka. Sledi je sa iznenađujućim rastom rizika od bankrota Slovenija, koja je do nedavno slovila kao najsigurnija država regiona, a sada je sa 24,9 posto šanse za bankrot dostigla Bugarsku.

Posle Slovenije najlošiju kvartalnu poziciju imaju Egipat (koji je ušao među 'top 10'), Slovačka i Švedska.

Svi dobitnici u poslednjem kvartalu dolaze sa područja Dalekog istoka. Najsigurnije i dalje predvode Norveška, SAD i Švajcarska, a među 10 najstabilnijih ušla je i Nemačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: