Telekom CG prodat uz mito, ali kome

Bivši predsednik Odbora direktora Telekoma Crne Gore Oleg Obradović negirao je da je učestvovao u procesu donošenja odluke o prodaji te kompanije Mađar Telekomu

Region

Izvor: B92, Vijesti

Nedelja, 08.01.2012.

19:24

Default images

On je odbacio i tvrdnje da je primio mito za taj posao.

"Nikada nisam primio mito, niti sam ikada mito nudio. Nikada tokom svoje bogate menadžerske karijere se nisam bavio nezakonitim radnjama, niti naneo štetu državi ili kompaniji za koju sam radio", kazao je Obradović.

Obradović je naveo da, kao predsednik Odbora direktora Telekoma Crne Gore, nije učestvovao u procesu donošenja odluke o prodaji te kompanije 2005. godine, već je to radila Vlada kao vlasnik telekomunikacione kompanije. On tvrdi da je od svih pomenutih ugovora u medijima, za koje su američki istražitelji utvrdili da su fingirani, Telekom Crne Gore zaključio dva, te da su oni bili uredni.

I bivši član uprave Telekoma Miodrag Ivanović negira da je učestvovao u prodaji kompanije i naglašava da se njegovo ime bez ikakvih argumenata provlači ovih dana kroz crnogorske medije u vezi sa informacijom o poravnanju koje su postigli Dojče telekom sa jedne i američka Komisija za hartije od vrijednosti sa druge strane.

Lideri crnogorske opozicije, Andrija Mandić i Nebojša Medojević, zatražili su ranije od vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić pokretanje hitne istrage o koruptivnim radnjama prilikom privatizacije Telekoma Crne Gore.

Dojče telekom pristao da plati kaznu

Mađarski Telekom je 2005. godine za paket državnih akcija Vladi Crne Gore platio 114 miliona evra i skoro 23 miliona manjinskim akcionarima. Američke finansijske vlasti utvrdile su da je Dojče telekom, preko svoje podružnice Mađar telekoma, pri kupovini Telekoma Crne Gore podmitio više crnogorskih zvaničnika sa ukupno 7,35 miliona evra.

Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica - Mađar Telekom pristali su da plate kaznu u Sjedinjenim Američkim Državama od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dve kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

Mađar Telekom je, kako se navodi u tužbi, podmitio najmanje dvojicu vladinih zvaničnika uključenih u prodaju Telekoma Crne Gore. Nagodbom je rešena istraga koju su više od pet godina sprovodili američko Ministarstvo pravde i Komisija za hartije od vrednosti protiv Dojče Telekoma, većinskog vlasnika Mađar Telekoma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: