Crnogorci bankama još veruju

Poslovne banke u Crnoj Gori su trenutno likvidne, solventne i konsolidovane, ocenio je guverner crnogorske Centralne banke Radoje Žugić.

Region

Izvor: Beta

Utorak, 27.12.2011.

13:18

Default images

"Ipak, još se ne može govoriti o potpunom oporavku banaka", rekao je Žugić u intervjuu Radiju Crne Gore.

Žugić je kazao da se banke postepeno okreću većem odobravanju kredita, "ali oprezno i selektivno". Kreditiranje će, kako je naveo, u 2012. godini biti više usmereno prema stanovništvu.

Prema rečima Žugića, stanovništvo Crne Gore ima poverenje u banke, o čemu, kako je naveo, govori i podatak da su depoziti gradjana kod banaka ove godine porasli oko osam odsto. Guverner crnogorske CB je rekao da u ovom trenutku postoje "regulatorni i svi drugi potencijali" za uspostavljanje direktnog platnog prometa izmedju Crne Gore i Srbije, ali da komercijalne banke "zasad" za to ne iskazuju interes.

Žugić je ponovio raniju ocenu da ne smatra realnim nestanak evra, kao valute Evropske unije.

"Projekat evra je veoma ozbiljan i trošak spasavanja te valute je mnogo niži nego da evro nestane", rekao je Žugić.

Prema njegovim rečima, evro je "vratio svoju snagu" posle nedavnog sporazuma u Evropskom uniju o jačanju finansijskog i fiskalnog zajedništva.

Štedišama u Crnoj Gori, Žugić je poručio da nema "nikakvog razloga" sa strahuju za svoju ušteđevinu. I on, kako je naveo, "neku svoju skromnu ušteđevinu" drži u banci u evrima.

Osnivanje posebne, razvojne banke u Crnoj Gori, što predlažu neke opozicione partije, prema oceni Žugića nije realna potreba u ovom trenutku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

15 h

Podeli: