Slovenci ne daju Merkator Agrokoru?

Slovenački političari nisu skloni da hrvatski koncern Agrokor, po ponuđenih 221 evra za deonicu, preuzme najveći domaći trgovački lanac Merkator.

Region

Izvor: B92

Sreda, 23.11.2011.

14:36

Default images

To se pokazalo u poslednjem predizbornom suočavanju stranačkih prvaka.

Merkator su u sadašnju situaciju dovele banke, preteranim tajkunskim kreditima menadžerima, rekao je u duelu na slovenačkoj televiziji bivši ministar za privredu Andrej Vizjak, kao kandidat na listi Slovenačke demokratske stranke (SDS) koju vodi Janez Janša.

Vizjak je naveo da bi rukovodstva banaka za to trebalo da odgovaraju jer su ispod ugovora o tim kreditima konkretni potpisi. "Ni pređašnja ni sadašnja vlada ne prodaju Merkator nego to čine banke", rekao je Vizjak, dodavši da Merkator u sadašnjoj situaciji treba prodati onome koji ponudi najbolje uslove.

"Sumnjam da je to Agrokor", rekao je Vizjak, dodajući da postupak prodaje Merkatora nije bio najbolje vođen.

Predstavnik Liberalno-demokratske stranke Tomaž Orešič rekao je da bi, umesto da prodaju Merkator Agrokoru, slovenačke banke trebale da dokapitalizuju Pivovarnu Laško koja nastupa u konzorcijumu s bankama jer se mora rešiti svojih 23 posto deonica Merkatora, budući da je prezadužena.

Darko Krajnc iz stranke Zelenih zauzeo se pak za formiranje zadruge u koju bi se udružila slovenačka prehrambena industrija i otkupila deonice, kako bi slovenačka prehrambena industrija i dalje preko Merkatora imala osiguran plasman.

Kandidat Slovenačke nacionalne stranke Bogdan Barovič zauzeo se da Slovenija uzme dodatnih milijardu evra kredita kako bi pokrenula proizvodnju i izašla iz krize, a zauzeo se i protiv prodaje Merkatora.

Kako me kao nacionalistu možete pitati jesam li za to da Merkator prodamo Hrvatima, replicirao je Barovič na pitanje o mogućoj prodaji najvećeg slovenskog trgovinskog lanca Agrokoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: