Dug Hrvata 16 puta veći nego u SFRJ

U odnosu na poslednje dane bivše Jugoslavije pre 20 godina, svaki stanovnik Hrvatske duguje 16 puta više, a u odnosu na vreme od pre deset godina 4,6 puta više.

Region

Izvor: Dnevno.hr

Nedelja, 20.11.2011.

21:14

Default images

Stoga je poslednji statistički podatak da je hrvatski spoljni dug u julu u odnosu na jun pao za 310,7 miliona evra samo zgodan detaljčić koji ne menja ništa bitno u dužničkoj stvarnosti.

Uostalom, u tih mesec dana država je dug povećala za 364,1 milion evra, dakle za više nego što je iznosio ukupni pad. Pad se dogodio pre svega zahvaljujući bankama, koje su dug smanjile za 731,4 miliona evra.

Krajem osamdesetih godina uoči raspada Jugoslavije, svaki njen stanovnik je nosio teret od 652 evra spoljnog duga, gotovo osam puta manje od tadašnjeg BDP-a po stanovniku, i to BDP-a u čiji su se prosek računali i najsiromašniji delovi bivše države.

Deset godina kasnije, u januaru 2000. godine, nakon decenije rata i propasti domaće industrije, svaki stanovnik Hrvatske je nosio 2.288 evra inostranog duga, 2,5 puta manje od tadašnjeg BDP-a po stanovniku.

Negde oko prve godišnjice vladavine premijerke Jadranke Kosor po prvi put Hrvati više duguju nego što zarađuju - dug po stanovniku je 10.416 evra, a BDP 10.396 evra. Ovo je leto još gore, jer BDP je nominalno samo neznatno veći, ali zato je svaki od nas u godinu dana povećao dug za još 202 evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: