Naši doktori nauka "sezonci" u CG

Oko osam hiljada građana Srbije ove godine je radilo u Crnoj Gori, zvanični je podatak crnogorskog Zavoda za zapošljavanje.

Region

Izvor: B92

Petak, 04.11.2011.

01:58

Default images

To je polovina od ukupnog broja stranaca koji su u prvih devet meseci ove godine radili uglavnom poslove za koje su radili stranci.

Ako se ima u vidu da značajan broj građana Srbije radi na crno, taj broj je i znatno veći. Po rečima Zorana Jelića, direktora crnogorskog Zavoda za zapošljavanje, ne postoje precizni podaci o tome.

"Da bismo prevazišli strukturnu nezaposlenost, Crna Gora uvozi radnu snagu. Za devet meseci Zavod je izdao oko 17.000 radnih dozvola strancima, od čega je 47 odsto ili oko 8.000 radnika, iz Srbije", kazao je direktor ZZZ Zoran Jelić. Iz Crne Gore je, po njegovim rečima, izneseno više od sedam miliona evra za mesec rada stranih državljana, ako se uzme u obzir da je njihova prosečna plata 400 evra.

Crna Gora je za narednu godinu utvrdila kvotu od 25.000 radnih dozvola, dok je na biroima rada registrovano 30.000 nezaposlenih.

Po rečima Suzane Radulović iz Unije poslodavaca državljani, Srbije, BiH, Makedonije, Albanije, rade uglavnom fizičke ili znatske poslove, kao i - od sobarica i spremačica, do konobara ili kuvara.

Plate su od 250 za spremačice i pomoćne radnike do 1.500 evra za kuvare u vrhunskim restoranima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: