Putevi u BiH najgori u Evropi

Mogućnost pogibije na putevima u Bosni i Hercegovini veća je čak dva do tri puta nego na bilo kojem evropskom putu, tvrdi Džon Doson.

Region

Izvor: B92

Nedelja, 23.10.2011.

03:05

Default images

Doson, predsednik Evropskog programa za ocenjivanje puteva, kaže da prema istraživanju Eurorap više od 51 odsto magistralnih puteva u BiH izrazito su rizični.

Prema procenama, u budućnosti bi se broj stradalih u saobraćajnim nesrećama na putevima u BiH mogao povećati čak za 10.000, ako u narednoj deceniji ne bude potpune rekonstrukcije ili izgradnje novih puteva.

Ulegnuća i rupe koje se pojave prilikom raznih prekopavanja i radova, a posledica su, pre svega, nekvalitetnog presvlačenja kolovoza asfaltom, problem su sa kojim se vozači u BiH svakodnevno susreću.

Iz Udruženja za unapređenje i bezbednost saobraćaja Srpske navode da takvo stanje puteva, osim što oštećuje automobile, umnogome utiče na bezbednost saobraćaja.

Milenko Jaćimović, predsednik Udruženja, kaže da bi investitori, lokalna uprava, JP Putevi RS trebalo više da vode računa o garantnim rokovima koje daju izvođači radova na putu, da se vrše popravke čim se uoče propusti, a da nadzorni organi budu stroži.

"Ima slučajeva de se cela saobraćajnica rekonstruiše ili asfaltira, a da se nadzorni organi retko pojave", dodaje Jaćimović.

Iz Javnog preduzeća Putevi RS navode da je stanje magistralne i regionalne putne mreže RS u poslednjih nekoliko godina sve bolje .

"Mreža magistralnih i regionalnih puteva u RS podeljena je na 14 oblasti. Putevi RS su zaključili ugovore sa preduzećima specijalizovanim za održavanje puteva, a obaveza im je da neprestano obilaze puteve koji su im povereni i da odmah reaguju i uklanjaju sve što može predstavljati opasnost po bezbednost u saobraćaju, kao što su recimo udarne rupe", kaže Natalija Kostrešević, saradnik za informisanje u JP Putevi RS.

Iz ovog preduzeća koje upravlja sa 4.191.125 kilometara magistralnih i regionalnih puteva navode da je po završetku radova, rekonstrukcije ili izgradnje putne mreže, svaki od puteva "pod garancijom“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: