Čitava SFRJ ponovo ”u istom vozu”

Projektu osnivanja zajedničkog železničkog preduzeća Srbije, Slovenije i Hrvatske "Kargo 10" priključile su se Bosna i Hercegovina (BiH) i Republika Srpska.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 22.10.2011.

16:05

Default images

Pristupanje su najavile Crna Gora, Bugarska i Makedonija, rečeno je u Železnicama Srbije.

To preduzeće još nije formalno-pravno osnovano, iako funkcioniše od 4. oktobra 2010, kada je od Paraćina za Sežanu u Sloveniji krenuo prvi teretni voz sa drvenim briketima namenjenim italijanskom tržištu.

Cilj preduzeća je da smanji vreme transporta između Ljubljane i Istanbula, čime će biti povećana konkurentnost u odnosu na druge vidove transporta, ali i u odnosu na alternativni Koridor 4, preko Mađarske, Rumunije i Bugarske.

U Železnicama Srbije ističu da preduzeće "Kargo 10" treba da preusmeri značajan broj teretnih vozova na železnički Koridor 10, kao i prevoz robe sa drumskog Koridora 10 na železnički.

Svake nedelje prosečno saobraća po jedan voz na relaciji Paraćin-Sežana, a godišnjim ugovorom predviđen je prevoz 50.000 tona briketa i do sada je saobraćalo 40-tak vozova.

Puni efekti "Karga 10" se očekuju, prema Stanisavljeviću, tek po formalnom osnivanju preduzeća kada će se organizovanije pristupiti tržištu.
U skladu sa svojim obavezama prema zakonodavstvu Evropske unije (EU) slovenačke železnice su imale primedbe na dosadašnje pravne forme osnivačkih akata, pre svega na antimonopolske propise.

Uporedo sa osnivačkim pravnim poslovima, stručne i tehničke komisije železničkih uprava Slovenije, Hrvatske, BiH, RS i Srbije usaglašavaju stavove i principe budućeg rada, kako bi ponuda bila što bolja, a cene niže.

Zajednička kompanija će obezbediti klijentima maksimalno skraćivanje svih formalnosti u prevozu robe - graničnih i carinskih formalnosti, kraće zadržavanje teretnih vozova na granicama, a omogućiće, takođe, da se sve administrativne formalnosti, bilo da je reč o izvozu, uvozu ili tranzitu, obavljaju na jednom mestu.

U srpskim železnicama dodaju da će zajedničko preduzeće biti značajan železnički prevoznik u ovom delu Evrope, i da će imati veće tranzitne prihode od postojećih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: