Šel će prekopati BiH tražeći naftu

Holandski Šel će da pretraži celokupni prostor Federacije Bosne i Hercegovine kako bi proverio da li se nalaze tamo zalihe nafte koji bi vredilo eksploatisati.

Region

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

09:47

Default images

Ministar energetike, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj kaže da je "naš zahtev Šelu da se praktično svaki milimetar FBiH istraži“.

“Radi se o 26.000 kilometara teritorija koji će biti istraženi na temelju dokumentacije rađene od 1970. do 1990. godine", dodaje on.

Vlada Federacije BiH donela je ove sedmice odluku o sklapanju ugovora s holandskim naftnim gigantom o istraživanju terena čiji je cilj da proveri nalaze o zalihama nafte dobijene pre nekoliko decenija. Tim preliminarnim nalazima je utvrđeno kako, na primer, na širem području Tuzle postoje četiri lokacije na kojima ima nafte i to na dubini od 1.000 do 1.300 metara.

Izvesno je da se ne radi o velikim zalihama nafte, ali u federalnoj vladi smatraju da vredi istražiti ima li zaliha fosilnih goriva na većim dubinama i je li količina dovoljna za komercijalnu eksploataciju koju bi vodile velike kompanije.

"Sam pristanak Šela da uđe u posao s federalnom vladom, kao i to da će dve godine vlastitim sredstvima finansirati istraživanje, predstavlja dobar znak", optimističan je Trhulj, dodajući da se takva kompanija ne bi ni interesovala za ovakav posao ukoliko ne smatra da ne može dati rezultat.

Ministarova je procena, koja se zasniva na sprovedenim istraživanjima, kako na području Dinarida može da se dođe do velikog nalazišta nafte i gasa na dubini od 5.000 do 8.000 metara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: