Tirk: Slovenija mora da se otvori

Predsednik Slovenije Danilo Tirk kaže da je sada dobar trenutak da se promeni konzervativan stav u Sloveniji prema stranim investicijama, pa i onima iz Srbije.

Region

Izvor: B92

Petak, 07.10.2011.

06:11

Default images

Tirk je kazao da je ulazak srpske komoaije Nektar u Fruktal dobar potez u smislu jačanja poverenja i otvaranjja novih poslovnih mogućnosti između dve zemlje.

Odgovarajući na pitanje da li u Sloveniji postoje predrasude prema kompanijama i proizvodima iz Srbije, Tirk je rekao da je to u Sloveniji opšti problem i naglasio da se problemi moraju rešavati.

On dodaje da države regiona treba da razumeju da u Sloveniji postoje predrasude prema stranim investitorima u celini, a ne prema investicijama iz Srbije ili neke druge zemlje, i da je to pitanje deo šireg problema. Tirk je podsetio da postoji debalans u obimu međusobnog investiranja Slovenije i Srbije i precizirao da slovenačke investicje u Srbiju iznose 1,5 milijardi evra, dok su ulaganja iz srpska privrede u Sloveniju veoma mala.

Na pitanja kako privrednici mogu da pomognu političarima u donošenju odluka Tirk je istakao da je to moguće ako se naprave dobri poslovni aranžmani koji će biti inspiracija političkim liderima.

Tirk je dodao da takve poslovne inicijative mogu biti u raznim domenima i pozvao je privrednike iz Srbije i regiona da mu se obrate sa idejama. On je rekao i da bi bilo veoma dobro kada bi političke elite delovale kao inicijatori.

"Povezane političke elite koje se nađu oko ciljeva daju osnovu i za političko dogovaranje", rekao je on, dodavši da je poreska politika jedna od oblasti u kojoj su inicijative moguće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: