Nektar “otvara vrata“ Slovenije

Pojavljivanje u Sloveniji srpske kompanije Nektar, koja je kupila Fruktal, je izuzetno važno za pozitivnu klimu koja treba da bude dvosmerna.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 15.09.2011.

09:58

Default images

Slovenački ambasador u Srbiji Franc But je istakao da su dosadašnja iskustva slovenačkih kompanija u saradnji sa Srbijom pozitivna.

On je dodao da se saradnja srpskog i slovenačkog ekonomskog sektora ogleda u velikom broju slovenačkih kompanija na srpskom tržištu, što našu zemlju pozicionira kao prioritetnu u slovenačkoj spoljnoj trgovini.

Direktor Kancelarije privredne komore Slovenije u Beogradu Dmitar Polovina kazao je za da to što je Nektar iz Bačke Palanke kupio Fruktal iz Ajdovščine, prelomni trenutak da se shvati da su investicije iz Srbije dobrodošle na regionalna tržišta. Ta investicija je, tvrdi on, izuzetno dobro prihvaćena i u javnosti dve države, jer je došlo do značajnog povezivanja - srpska kompanija kupila je slovenački brend.

"Nedvosmisleno će to dati podstrek srpskoj privredi koja želi da ulaže na slovenačko tržište. Stalno naglašavam da je Slovenija, praktično Evropska unija i da takva ulaganja mogu da doprinesu povećanju izvoza i boljitku Srbije", rekao je Polovina.

"Već je objavljeno u javnosti i da MK Grupa namerava da se uključi u neke kupovine u Sloveniji kao i Farmakom i to može da znači i da će mala i srednja preduzeća videti tu priliku da nastave svoj razvoj i širenje i van granica Srbije, odnosno da krenu sa ulaganjima u EU", podvukao je Polovina.

Polovina je naglasio i da srpskim preduzećima koja imaju dobru poslovnu ideju i viziju, ne može da bude izgovor da nemaju novac da realizuju ulaganje.

"Netačno je da je novac problem. Na zapadu nijedna firma ne može da se otvori bez pozajmice banke. Potrebno je imati ideju, snagu, volju, želju i normalno dobar projekat koji će banke oceniti kao uspešan i pozajmiti novac", rekao je Polovina.

Samostalni savetnik u Birou za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije (PKS) Mitar Pržulj navodi da je "srpsko tržište za Sloveniju kao investiciona destinacija i dalje na prvom mestu (1,5 milijardi evra) dok su sa druge strane naše investicije u toj zemlji 96 miliona evra, što nije dovoljno i mi time ne treba time da budemo zadovoljni".
Slična situacija je i sa Hrvatskom, naglasio je Pržulj, gde sporije idu investicije, ali postoji interesovanje investitora. On je upozorio da u privrednim odnosima sa Hrvatskom još uvek prisutna nesrazmera između investicija iz te zemlje u Srbiji, i obrnuto.

"Njihove inveticije su oko 500 miliona evra, a naše su minimalne i iznose oko 38 miliona evra", rekao je Pržulj i naglasio da taj proces išao sporije, ali da je u susretima predsednika dve države Borisa Tadića i Ive Josipovića to pitanje pokrenuto pa se sada ide "u pozitivnom smeru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

22 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: