Kina preko Slovenije osvaja Balkan

Slovenija bi mogla biti odskočna daska za kineske investicije u regionu, kaže Fu Jing, zamenica kineskog ministra spoljnih poslova.

Region

Izvor: B92

Sreda, 14.09.2011.

00:07

Default images

Ona navodi da "ne postoji država u kojoj je u poslednjih 30 godina sagrađeno toliko infrastrukture kao u Kini. Imamo za to najmoderniju tehnologiju, a upravo to je ono što je zapadnom Balkanu najviše potrebno".

Jing smatra da bi Slovenija mogla da bude partner kineskim kompanijama u zajedničkim ulaganjima na Balkanu u hemijskoj, farmaceutskoj i automobilskoj industriji.

"Evropa kao celina mora da nauči da prima više investicija iz država u razvoju s visokim stopama rasta poput Kine jer dolazi do disperzije moći, kapitala, tehnologije i tržišta, što je pre bilo koncentrisano na zapadu, na šire područje”, navela je ona.

Zato je, kako je istakla, potrebna i reforma svetskog ekonomskog modela koji je bio uspostavljen neposredno nakon drugog svetskog rata. Reforma mora da uvaži nove činjenice, ali do nje treba da dođe na miran način, dodala je Jing.

"Kina ne veruje da preokrete donose revolucije, konflikti ili sukobi, do potrebnih reformi treba doći pregovorima i dijalogom", dodala je ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: