Rumunija: Rast industrije i agrara

Prema Nacionalnom institutu za statistiku industrija i agrar u Rumuniji zabeležili su u drugom kvartalu najveći rast u odnosu na isti period prošle godine.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 08.09.2011.

08:33

Default images

Industrija je zabeležila najveći rast od 4,9 odsto, a poljoprivreda od 3,4 odsto, dok je u građevinarstvu konstatovan pad od 1,9 odsto, a u domenu usluga aktivnost se smanjila za 5,5 odsto.

Kao rezultat ekonomskog rasta, u državni budžet je ušlo 3,1 odsto više poreza na proizvode.

Negativan uticaj na BDP je imao rast uvoza dobara i usluga za 7,7 odsto u poređenju s nižim izvozom od 6,3 odsto, navodi se u izveštaju INS.

Premijer Emil Bok je izjavio pre nekoliko dana da je treći kvartal "odlučujući za ekonomski rast Rumunije" i da se do sada razvoj uklapa u planiranih 1,5 odsto za ovu godinu, dok je za 2012. predviđen rast od 3,5 odsto.

Bok je ocenio da te prognoze zavise u velikoj meri od toga šta se dešava u zoni evra, u Evropi, SAD i u drugim delovima sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

17 h

Podeli: