Hrvatska: Živi se od danas do sutra

Prosečna neto plata u Hrvatskoj iznosi 5.498 kuna (731 evro), što je za oko 1.200 kuna (159 evra) manje u odnosu na potrošačku korpu.

Region

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.09.2011.

17:47

Default images

Plata pokriva tek 80 odsto minimalnih mesečnih potreba, pokazali su podaci statistike.

Riječki Novi list tvrdi da više od 700.000 domaćinstava u Hrvatskoj živi od danas do sutra, odnosno ima problema s podmirivanjem osnovnih troškova života.

S obzirom na to da, prema poslednjem popisu stanovništva, prosečno hrvatsko domaćinstvo ima tri člana, moglo bi se reći, piše list, da 2,1 miliona građana Hrvatske ne planira budućnost. Ne zbog toga što to ne bi hteli, već zato što im trenutne životne okolnosti ne dopuštaju taj luksuz.

Prema anketi koju je početkom leta sproveo Eurobarometar, gotovo svako drugo domaćinstvo, ne samo u Hrvatskoj već i u zemljama članicama Unije koje je pokosila ekonomska kriza, planira život dan za dan dan.

U poplavi predizbornog dodvoravanja vlade biračima, stranke planiraju kako da pomognu građanima koji se suočavaju sa pretnjom zaplene imovine zbog neizmirenih dugovanja. List tvrdi da na tom planu vlada nema velikog prostora.

Zbog toga se socijalna davanja, poput dečjeg dodatka ili naknade za nezaposlenosti, isplaćuju na posebne račune, kako bi bila zaštićena.

I dok svaki drugi radnik prima platu nižu od državnog proseka, moglo bi se reći i da je svakom osmom radniku račun blokiran pod pretnjom zaplene imovine.

Prema podacima Fine, u Hrvatskoj je blokirano 165.000 računa građana, 15.000 više nego u junu. Od početka godine kada je Fina preuzela posao sprovođenja prinudne naplate dugovanja, raste broj građana s blokadom računa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: