CG mora da iskoristi embargo Srbiji

Geografska upućenost na Kosovo šansa je za crnogorske proizvođače da svoje proizvode izvoze na to tržište sada kada je blokiran ulazak robe iz Srbije.

Region

Izvor: Portalanalitika

Petak, 26.08.2011.

18:52

Default images

Potpredsednik Privredne komore Crne Gore (PKCG) Ljiljana Filipović kaže da je ključ uspeha biti bolji od konkurencije i da je to šansa u kojoj se može očekivati uspeh.

“Na otvorenom tržištu i u oštroj konkurenciji proizvođača iz celog svijeta, kupci će na Kosovu presuditi što je najbolje za njih”, rekla je Filipović.

Spor Beograda i Prištine blokirao je nedavno ulazak srpske robe na Kosovo i Metohiju, pa zemlje regiona sada nastoje da se ubace u prazan prostor, pošto Kosovo mora da uvozi mnoge proizvode koji su do sada stizali iz unutrašnjosti Srbije.

Filipović je saopštila da je robna razmena Crne Gore i Kosova u stalnom porastu, naročito izvoz crnogorskih proizvoda. “U prošloj godini ukupan obim robnog prometa je iznosio 19,4 miliona evra i veći je 10,86 odsto od ostvarenog prometa u 2009. godini“, precizirala je ona.

Izvoz na Kosovo u prošloj godini iznosio je 18,1 milion evra i veći je 11 odsto od izvoza ostvarenog u 2009. godini, dok je ukupan uvoz sa Kosova iznosio 1,3 miliona evra i veći je 9,1 odsto. "Takav trend je nastavljen i u ovoj godini“, navela je Filipović.

Prema njenim rečima, robni promet Crne Gore sa Kosovom karakteriše suficit, odnosno, visoka pokrivenost uvoza izvozom.

"U strukturi izvezenih proizvoda iz Crne Gore na Kosovo najzastupljeniji su drvo i proizvodi od drveta, čelik, pića i razni proizvodi za ishranu, dok su glavni uvozni proizvodi pića, povrće i električne mašine“, dodala je Filipović.

Filipović je kazala da u novonastaloj situaciji blokade trgovine između Srbije i Kosova šansu za intenzivnije učešće na tom tržištu imaju sve zemlje koje mogu supstituisati ponudu i ustaljene poslovne aranžmane sa tržišta Srbije.

"U prošloj godini Kosovo je realizovalo uvoz robe iz Srbije u vrednosti od 260,5 miliona evra, što je činilo 12,1 odsto kosovskog uvoza. Uvoz iz Srbije činili su crep i opeka, šećer, pšenica i brašno, pića, cement, papir, kao i različiti proizvodi za ishranu ljudi i životinja“, rekla je Filipović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: