Akcionari odobrili prodaju Fruktala

Na Skupštini akcionara Pivovarne Laško, prisutni akcionari u čijem vlasništvu je 65 osto, stoodstotno podržali prodaju Fruktala Nektaru iz Srbije.

Region

Izvor: B92

Subota, 30.07.2011.

14:14

Default images

Odobrenje ovakvog posla od strane većine akcionara vlasnika inače nije potrebno, ali je desetak dana pre prodaje Fruktala jedan od slovenačkih investitora, Igor Lah, objavio nameru da kupi Pivovarnu Laško.

Na taj način do isteka zakonskog roka za predaju najavljene ponude, rukovodstva firmi u vlasništvu Pivovarne Laško ne smeju da sklapaju poslove koji izlaze iz okvira redovnog poslovanja.

Zato je bilo potrebno da prodaju Fruktala odobri 3/4 većina akcionara njegove vlasnice, Pivovarne Laško.
Glasačka prava nije imala najveća vlasnica Pivovarne Laško, Nova Ljubljanska banka u čijem je vlasništvu 23,9 odsto i njena kćerinska Banka Celje koja posediju 2,9 odsto akcija, jer im je slovenački Ured za zaštitu konkurencije pre izvesnog vremena blokirao glasačka prava.

Drugi najveći vlasnik, Hipo Banka je još pre akcionarske skupštine, slovenačkim medijima, potvrdila da će podržati sve poslove Pivovarne Laško koji su u skladu sa njenom usvojenom strategijom dezinvestiranja.

Pivovarna Laško je već neko vreme na rubu insolventnosti, zbog 420 miliona kratkoročnih kredita, tako da su banke poverenice od nje zahtevale da počne sa prodajom svih firmi koje ima, a koje se ne bave njenom osnovnom delatnošću - proizvodnjom i prodajom piva.

Zato je Pivovarna Laško bila prinuđena da proda Fruktal, a na prodaju je i njen udeo u Merkatoru, kao I novinske kuće Delo i Večer.

Nakon današnje potvrde prodaje Fruktala Nektaru, što je bila i poslednja potrebna formalnost, očekuje se da proces akvizije Fruktala od strane Nektara bude završen do novembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: