CG: Za ležaljke 88, parking 24 evra

Komplet ležaljki i suncobrana u Budvi dnevno košta od 30 do 80 evra, a sa baldahinima 88 evra. Celodnevni parking je dostigao cenu dvokrevetne sobe - 24 evra.

Region

Izvor: B92

Subota, 23.07.2011.

00:11

Default images

Špic sezone u Budvi obeležen je poskupljenjem usluga, pre svega plažnog mobilijara i parkiranja, što je zgranulo deo gostiju.

Oni tvrde da su cene nadmašile letovališta u Hrvatskoj, Turskoj i Grčkoj i kao primer navode da komplet ležaljki i suncobrana na plaži ispred hotela Avala treba platiti 50 evra dnevno.

Na susednoj plaži Ričardova glava, ispod zidina Starog grada, isti komplet košta deset do 22 evra, a ko se odluči za baldahine i svih 88 evra, a dobiće i voće. Na svetostefanskoj plaži taj komplet košta 30 do 50 evra, a na Kraljičinoj plaži u Miločeru 75 do 80 evra, a uz to dobijaju i vodu.

Celodnevno parkiranje automobila košta 24 evra, koliko i dvokrevetna soba. Predsednik Crnogorske turističke organizacije Žarko Radulović smatra da je kod cena plažnog mobilijara u pitanju sistemska greška. "Ljudi koji su neupućeni i neoprezno zakupljuju plaže uplativši visoku sumu novca, moraju da drže visoke cene mobilijara kako bi zaradili. To svi zajedno plaćamo kao turistička destinacija, koja dobija epitet skupe", ocenio je Radulović.

U Herceg Novom je sasvim drugačija slika, ali i tu, u najjeftinijoj varijanti komplet za plažu košta šest evra, koliko i krevet. Iznajmljivanje suncobrana, naime, na novskim plažama košta dva do pet, a ležaljke dva evra, dok se cena kreveta u privatnom smještaju kreće od 6 do 15, a u hotelima od 25 do 300 evra.

Parkiranje u Novom je najjeftinije na Primorju, tako da turisti mogu kupiti dnevni paket koji košta dva evra za crvenu i tri za žutu zonu. Sat parkiranja je 50 centi u žutoj, odnosno 70 u crvenoj zoni, ali se može kupiti i paket od 10 karata za pet, odnosno tri evra, u zavisnosti od zone.

Razlika između Budve i Novog vidi se i po cenama pića u lokalima. Šoljica espreso kafe na budvanskim otvorenim terasama je 1,3 do 1,8 evra, flašica kisele vode 1,4 do 1,8 evra, a kokteli sedam do devet evra. U Novom espreso košta 0,8 do jednog evra, sok od 1,50 do dva, pivo 1,8 od tri, ali je čaša vina dostigla četiri evra.

Po cenama je očito da su Budvani odlučili da budu destinacija za visokoplatežne goste, a Novljani više računaju na masovni turizam. Radulović ističe da je Budva crnogorska turistička metropola, te da je regionalni lider za turiste koji hoće intenzivni odmor, a ne samo krevet i plažu. Smatra, međutim, da su cene generalno dobre i niže u odnosu na okruženje.

"Svi gradovi na primorju imaju ponude za svačiji džep. U hotelu sa pet zvezdica nema šta da traži onaj ko ima niska primanja, jer mu je to preskupo. Smatram da cene u Budvi nesu previsoke", rekao je Radulović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

92 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: