I Makedonija u Južnom toku?

Rusija i Makedonija aktivirale su saradnju u okviru realizacije projekta gasovoda Južni tok, saopštio je ruski Gasprom.

Region

Izvor: B92

Petak, 17.06.2011.

09:51

Default images

U saopštenju se navodi da su zamenik šefa Gasproma Aleksandar Medvedev i potpredsednik makedonske vlade Zoran Stavrevski razmotrili tekuću saradnju u energetskoj sferi.

Makedonska strana je informisana da se studija o izvodljivosti kraka Južnog toka nalazi u završnoj fazi, i da treba da bude završena u trećem kvartalu 2011. godine.

Uzimajući u obzir zainteresovanost Makedonije za priključivanje tom projektu, Madvedev i Stavrevski su se dogovorili da aktiviraju saradnju sa ciljem da se realizuje tehničko-ekonomska analiza isporuka ruskog gasa Makedoniji u okviru Južnog toka, navodi se u saopštenju.

Rusija isporučuje gas Makedoniji od 1997. godine. Tokom prošle godine isporučeno je 0,12 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja. Sada se analižira i mogućnost gradnje pogona za tečni naftni gasa na obali Crnog mora.

Vrednost investicije je procenjena na 20 milijardi evra, kapacitet gasovoda trebalo bi da bude 63 milijarde kubnih metara godišnje, a izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini.

Rusija je potpisala sporazume o izgradnji Južnog toka sa Srbijom, Bugarskom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: