NE Kozloduj dobija i sedmi reaktor

Bugarska će u narednih nekoliko godina graditi sedmi reaktor nuklearne elektrane Kozloduj, najavio je premijer te zemlje Bojko Borisov.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.06.2011.

08:26

Default images

Premijer Bugarske je naglasio da je za njegovu zemlju najbitnija bezbednost, kao i efektivnost i cena kod realizacije projekata vezanih za atomsku energiju.

On je ponovio da posle izgradnje skladišta za nuklearni otpad, Bugarsku očekuje izgradnja sedmog reaktora Kozloduja u narednih nekoliko godina.

Bugarska je potpisala i memorandum o razumevanju i proučavanju mogućnosti za saradnju u atomskoj energetici između Bugarskog energetskog holdinga i američke kompanije Vestinghaus. Borisov je rekao da je cilj tog memoranduma da se produži život petom i šestom reaktoru nuklearke Kozloduj barem za deset godina.

Nuklearna elektrana Kozloduj sastoji se od šest reaktora, od kojih su prva dva isključena 2003. godine, a četvrti je prestao da radi 2007. godine iz bezbedonosnih razloga i neposredno pred ulazak Bugarske u EU.

Peti i šesti reaktori jačine od po 1.000 megavata su trenutno u odličnom stanju, ali ne zadovoljavaju potrebe zemlje za energijom, pa Bugarska zbog toga planira izgradnju nove nuklearke Belene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: