Fijati iz Srbije preko Bara u svet

Između 200.000 i 300.000 Fijatovih automobila bi godišnje iz Kragujevca trebalo da se transportuje u svet preko crnogorske Luke Bar.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 12.05.2011.

00:10

Default images

Delovi za te automobile bi brodovima iz Italije stizali u barsku luku, potom železnicom i kamionima transportovani do Kragujevca, gde bi bili sklapani i gotovi automobili bi bili vraćani u luku, preko koje bi se izvozili u svet.

Do kraja ovog meseca predstavnici Luke Bar, italijanskog Fijata, kragujevačke fabrike i brodara trebalo bi da potpišu ugovor o izvozu Fijatovih automobila preko ove crnogorske luke, potvrdio je predsednik barske opštine Žarko Pavićević. On je pre nekoliko dana sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem potpisao sporazum o ekonomskoj saradnji dva grada.

Pavićević i izvršni direktor Luke Slobo Pajović kažu da je taj posao skoro završena stvar, koja bi do kraja maja trebalo ugovorom da bude i ozvaničena.

„Već u septembru ove godine prvi kontejneri sa delovima iz Italije bi trebalo da krenu preko barske luke za kragujevačku fabriku na sklapanje“, kaže Pavićević. On dodaje da su odgovorni ljudi iz Kragujevca lobirali da preko Luke Bar ide tranzit Fijatovih automobila jer je bilo drugih luka koje su bile veoma zainteresovane za ovaj posao.

Realno je, kaže predsednik opštine, da proizvodnja automobila u Kragujevcu počne u februaru ili martu. „U kragujevačkoj fabrici procenuju da bi prve, odnosno 2012. godine moglo da bude izvezeno oko 80-90.000 vozila. Narednih godina očekuje se 200.000 do 300.000 vozila da bude sklopljeno i godišnje izvezeno preko crnogorske luke, kaže Pavićević.

On podseća da je prodajna cena automobila između 13.000 i 14.000 evra i dodaje da „kada se to pomnoži sa 200.000 dolazimo do cifre od 2,8 milijardi evra prometa na nivou godine“.

Po sadašnjim informacijama oko 20 odsto izvoza Fijatovih automobila išlo bi za Ameriku, veliki deo za zemlje Mediterana, ali i za druge evropske i svetske destinacije. Ovaj posao bi, po svim procenama, bio od interesa za obe države - Crnu Goru i Srbiju, kao i za i Bar i Kragujevac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: