Bečka berza bi da pokrije Balkan

Bečka berza planira ekspanziju na Balkan, najavio je direktor ove ustanove Hajnrih Šaler u izjavi bečkom dnevniku “Prese”.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 07.05.2011.

12:51

Default images

Prema njegovim rečima, Bečka berza želi do 2016. da pokrije jugoistočni prostor, pre svega Hrvatsku, Bugarsku i Srbiju.

Bugarska vlada je januara ove godine najavila prodaju berze u Sofiji. “Čim počne proces privatizacije mi ćemo preuzeti dokumentaciju”, rekao je Šaler.

On je ocenio da je Bečka berza, koja za 52,5 odsto pripada bankama, dobro postavljena. “Preuzimanje Bečke berze ne mogu zamisliti”, rekao je Šaler.

U centralnoj i istočnoj Evropi je Bečka berza u grupi sa berzom u Budimpešti i Ljubljani, veća od najvećeg konkurenta -berze u Varšavi, iako je tamo kapitalizacija tržišta veća.

Tako Bečka berza ima 57 međunarodnih učesnika u trgovini, a Varšava svega 23. Isto tako i trgovinski obim po preduzeću je u Beču veći nego u poljskoj metropoli.

Međutim, poljska vlada više podržava svoju finansijsku ustanovu od Austrije, pa su tamo poreski uslovi mnogo bolji.

Šaler se požalio da je mesečni trgovinski obrt Bečke berze od uvođenja poreza na dobit za deonice opao na 5,5 do 5,7 milijardi evra, dok je prošle godine bio iznad 6 milijardi evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

22 h

Podeli: