CG: Evro obveznice za 180 mil. evra

Crna Gora je emitovala državne obveznice u iznosu od 180 miliona evra, a najveći deo dobijenog novca biće iskorišćen za vraćanje državnog duga,.

Region

Izvor: Beta

Subota, 02.04.2011.

12:47

Default images

Kako je rekao crnogorski ministar finansija Milorad Katnić, crnogorske evro obveznice kupilo je 67 investitora iz 21 zemlje Evrope, Azije i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema oceni Katnića, ta transakcija obveznica je dokaz poverenja investitora u Crnu Goru, posebno sto ona zemlja sa kreditnim rejtingom, nižim od A.

Transakcija obveznica je, kako je Katnić naveo, prva transakcija te vrste na evropskom tržištu obveznica u kojoj se pojavljuje zemlja sa rejtingom nižim od A. Obveznice su emitovane sa rokom od pet godina, a kamata je 7,25 odsto, niža nego ranije.

Najviše obveznica, 48 odsto, kupili su menadžeri imovinom, zatim, banke 23 odsto, a privatne banke 15 odsto. Najviše investitora je iz Nemačke i Austrije - 40 odsto, iz Velike Britanije - 20 odsto, dok je tri odsto investitora iz SAD.

Katnić je rekao da su euro obveznice "najlikvidnije sredstvo zaduživanja mnogo bolje od bilateralnih i sindikalnih, kredita i drugih dužnickih instrumenata".

Crna Gora je prvi put emitovala obveznice u septembru 2010. godine, u iznosu od 200 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: