Hrvatska osniva konkurenta Ini?

Stručni energetski krugovi u Hrvatskoj uputili su vladi inicijativu za osnivanje nove državne naftne kompanije, koja bi bila direktna konkurencija Ini.

Region

Izvor: Tanjug

Subota, 12.03.2011.

08:24

Default images

Nova kompanija bi kao najvažniji cilj imala zaštitu državnih interesa, odnosno očuvanje kontrole nad potencijalno isplativim ležištima nafte i gasa na kopnu i u jadranskom podmorju, kao i zaštitu zarade od eksploatacije novootkrivenih zaliha ta dva energenta.

Pozivajući se na "vrlo pouzdane izvore", mediji ističu da je prvenstveni motiv za pokretanje te inicijative nastojanje da hrvatski državni vrh na taj način pokaže da neće odustati od zadržavanja kontrole nad proizvodnjom strateških energetskih resursa, prvenstveno nafte i gasa, koji su poslednjih godina ugroženi ulaskom mađarskog Mola na hrvatsko tržište.

Nova kompanija bi tako na najbolji način mogla zaštititi državne interese u budućim poslovnim ugovorima koji će se sklapati s velikim inostranim kompanijama koje su pokazale interes za istraživanje novih ležišta nafte i gasa u južnom i srednjem Jadranu.

U novoj kompaniji bi, navodno, bili angažovani mnogobrojni bivši Inini stručnjaci za istraživanje i proizvodnju nafte, koji su poslednjih decenija sticali znanje i radno iskustvo na sličnim poslovima koje je Ina vodila u zemlji i svetu, a nakon Molovog preuzimanja Ine su doslovno proterani iz kompanije, uz bogate otpremnine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: