Hrvatski seljaci blokirali puteve

Hrvatski seljaci su juče protestovali i blokadu saobraćajnica, tražeći jeftiniji dizel za poljoprivrednike, besplatnu legalizaciju farmi.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.03.2011.

08:47

Default images

Oni traže i kamate od najviše četiri odsto, kao i da se izvršni postupci za dugovanja ne odnose na podsticaje, kao i isplatu kapitalnih ulaganja za 2008. i 2009. godinu.

Širenje seljačkih protesta i blokade saobraćajnica u Hrvatskoj nateralo je ministra poljoprivrede Petra Čobankovića da se umesto poslepodne, kako je prvobitno dogovoreno, sa demonstrantima sastane već ujutru.

U hrvatskoj vladi se navodno plaše da bi se za sutra predviđeni protesti građana, koji traže rušenje vlade, mogli spojiti sa seljacima koji demonstriraju.

Čobanković je ranije izjavio da ne vidi razlog za proteste seljaka, jer su trenutne okolnosti poslovanja u poljoprivredi, osim svinjogojstva, vrlo povoljne zbog visokih cena osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

Podsetio je da je od 2004. godine Hrvatska ima isti tempo isplate podsticaja za prolećnu setvu.

"U prva dva meseca ove godine uspeli smo isplatiti više nego lane, a za treći mesec imamo dobru najavu iz ministarstva finansija, pa ne vidim razloge za protest", rekao je on.

Ocenivši da su protesti deo opšte protestne psihoze, Čobanković je rekao da je vreme za poljoprivredu dobro i da se poljoprivrednici trebaju intenzivno prihvatiti posla kako bi ostvarili što više prinose.

„Uz postojeće cene poljoprivrednih proizvoda treba napraviti što veću akmulaciju, jer je teško verovati da će takav trend cena potrajati beskonačno i neograničeno“, rekao je ministar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: