EK: Sporan mađarski zakon o porezu

Evropska komisija zatražila je od vlade u Budimpešti objašnjenje za nedavno uvedene zakone o medijima i vanredne preze na uvoz.

Region

Izvor: B92

Utorak, 04.01.2011.

10:54

Default images

Mađarska će na početku svog predsedavanja Evropskom unijom morati da ogvori na proteste mnogih mađarskih i evropski mediji, udruženja štampe i OEBS, kao i velike nemačke, austrijske, holandske, francuske i češke kompanije kad je reč o "kriznom porezu".

Trinaest krupnih evropskih firmi na sektorima prodaje na malo, telekomunikacija i energije su zatražile od Evropske komisije da preduzme kaznene mere protiv vlade u Budimpešti, optužujući je da je uvela mere koje narušavaju slobodnu konkurenciju.

U pismu koje su te kompanija iz EU uputile predsedniku EK Žoze Manuelu Barozu, se tvrdi da će zbog ovih vanrednih "kriznih nameta" na poslovanje, strane firme i njihove filijale u Mađarskoj imati dodatne troškove od milijardu i tristo miliona evra, koje vlada u Budimpešti želi da ubere da bi popunila budžetski manjak.

Predstavnici EK su saopštili da se "proučava" od mađarske vlade u međuvremenu dobijeno objašnjenje ovih mera i da se može očekivati odluka o tome da li su time narušena pravila o slobodnoj konkurenciji unutar jedinstvenog tržišta EU.

Takođe je rečeno da je komesarka EK Neli Krus od vlade u Budimpešti zatražila objašnjenje za sumnje da se novim mađarskim zakonom o medijima krše temeljne odredbe EU o slobodi izražavanja.
EK je posebno naglasila da se sumnja u sposobnost novih vladinih organa za medije da nezavisno deluju. Nadležni mađarski ministar je, dodali su predstavnici za štampu EK, u međuvremenu odgovorio da se tim novim zakonom ne krše nikakvi propisi EU.

I novi zakon o medijima i vanredni "krizni porezi" na poslovanje stranih firmi u Mađarskoj su naišli na veliku pažnju javnosti i institucija u EU, a u mnogim komentarima je ocenjeno da je u pitanju "autoritarni zaokret" nove mađarske vlade na čelu s partijom desnice Fideš.

Mnogi mediji u EU su preneli današnje naslove u mađarskim dnevnicima "Nepsabadšag" i "Nepsava" da "sloboda štampe u Mađarskoj više ne odstoji" i zahtev da se sloboda medija ponovo uspostavi.

"Nepsabadšag" u uvodniku tvrdi da "zakon o medijima služi samo autoritarnim ciljevima Fidešove vlade".

Vlada u Budimpešti je u međuvremenu pozvala Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) da zajednički razmotre sadržinu zakona o medijima, koji je već stupio na snagu od Nove godine.

Zvaničnica OEBSđa, zadužena za slobodu medija, Dunja Mijatović je oštro kritikovala novi mađarski zakon, ocenivši da to može biti "pretnja slobodi štampe".

Novi mađarski zakon o štampi predviđa kazne do 730.000 evra za tv stanice koje bi se "ogrešile o javni interes, javni red i moral", a blaže kazne su predviđene za druge vrste medija, a novinari su dužni da vlastima obelodane svoje izvore kad je reč o "pitanjima nacionalne bezbednosti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: