Hrvatska: Trošak za hranu kao u EU

Hrvatske porodice na osnovnu hranu troše više nego građani svih drugih država u srednjoj i istočnoj Evropi koje su već članice EU, osim Slovenije.

Region

Izvor: Tanjug

Utorak, 07.12.2010.

08:54

Default images

Hrvatski mediji navode da to pokazuju rezultati istraživanja kojim je obuhvaćeno 37 država Evrope, među kojima i balkanske zemlje - BiH, Srbija, Crna Gora i Albanija.

Na „rang listi“ ovih zemalja, Hrvatska se po prosečnim troškovima za osnovnu hranu nalazi na visokom 20. mestu.

Poljska je na 36. mestu, što znači da je, nakon Makedonije najjeftinija zemlja Evrope po troškovima za osnovne životne namirnice.

Prosečni troškovi za bazične prehrambene artikle u Hrvatskoj veći su i od onih u Portugalu, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, baltičkim državama, a naročito Rumuniji i Bugarskoj koje su po tim troškovima daleko iza Hrvatske.

Kad se gledaju pojedinačne cene, cene hleba i žitarica popele su se na čak 99 odsto EU proseka, dok je cena ribe za jedan odsto veća od prosečne u EU.

Za mleko i mlečne proizvode hrvatski gradjani plaćaju cene koje dostižu 96 odsto prosečnih cena u EU, dok za ulja i masti moraju izdvojiti 102 odsto.

Cene hrane u Hrvatskoj vrlo su blizu cenama u Velikoj Britaniji, koja je na lestvici troška za osnovne prehrambene artikle tek jedno mesto iznad Hrvatske. Hleb i žitarice Britanci, međutim, plaćaju manje nego Hrvati po cenama koje iznose 84 odsto EU proseka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: