Prosečna plata u Bugarskoj 333 evra

Prosečna plata u Bugarskoj u septembru iznosi 649 leva, ili 333 evra i za blizu 10 evra je veća u odnosu na avgust - podaci su bugarskog Zavoda za statistiku.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 10.11.2010.

08:53

Default images

Najgore su prošli radnici u turizmu - primili su u proseku po 216 evra, adminisrativnim delatnostima - 226 evra i trgovini - 252 evra u proseku.

Najveće prosečne plate u trećem kvartalu ove godine primili su zaposleni u energetici - 1377 leva ili 706 evra u proseku, finansijskom sektoru - 664 evra i informatici i telekomunikacijama - 658 evra.

Najveće povećanje zarada u trećem tromesečju, u odnosu na drugo, zabeleženo je u oblastima poljoprivrede, šumarstva i ribarstva - za 7,8 odsto i transporta, skladištenja i veza - za 4,2 procenta.

Smanjenje je zabeleženo u finansijama i osiguranju za 8,7 procenata i u oblasti nekretnina - za 3,4 odsto.

U trećem kvartalu 2010. godine prosečna plata u Bugarskoj uvećana je za 9,4 procenata u odnosu na isti kvaratal prošle godine.

Veći izvoz u zemlje van EU

Bugarski izvoz u zemlje izvan EU povećan je za osam meseci ove godine 50 odsto, na 4,9 milijardi evra, pokazuju podaci Nacionalnog statističkog instituta.

Vodeći trgovinski partneri Bugarske u periodu januar-avgust bili su Turska, Srbija, Rusija, Makedonija, Singapur, Kina i SAD. U tim zemljama završilo je 54 odsto bugarskog izvoza u tzv. treće zemlje.

Bugarski izvoz u Srbiju povećan je u posmatranih osam meseci 72 odsto, u Tursku 65 odsto, Rusiju 54 a u Makedoniju 33 odsto. Najviše je povećan izvoz u Kinu, za 256 odsto, pokazuju zvanične statistike. Istovremeno je smanjen bugarski izvoz u UAE, Bosnu i Hercegovinu, Albaniju i Norvešku.

Statističari su saopštili i da je bugarski uvoz iz zemalja izvan EU za devet meseci ove godine povećan 11,6 odsto na godišnjem nivou, na 11 milijardi leva (5,6 milijardi evra). Bugarski uvoz iz Srbije porastao je u periodu januar-septembar za 48 odsto, a iz Makedonije 43 odsto, dok je uvoz iz Kazahstana, Južne Afrike i Norveške smanjen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: