NLB se povlači iz Srbije 2012?

Uprava Nove Ljubljanske banke predložiće danas smanjivanje stranih investicija, među kojima i prodaju svojih banaka u Srbiji u 2012. godini.

Region

Izvor: B92

Sreda, 13.10.2010.

15:30

Default images

Slovenačka Nova Ljubljanska banka, u državnom vlasništvu, već neko vreme pokušava da dobije odobrenje za još jednu dokapitalizaciju, ovog puta od 400 miliona evra.

S obzirom na to da bi taj novac ponovo išao iz džepova poreskih obveznika Slovenije, u slovenačkoj javnosti se vodi burna debata oko toga.

Istovremeno je Banka Slovenije zapretila da će oduzeti licence upravi NLB, ukoliko ne bude dokapitalizovana sa 400 miliona evra. Sa druge strane, država koja je najveći akcionar NLB nema odakle da uzme pomenutu svotu novca.

Danas će uprava NLB predložiti nadzornom savetu svoj novi predlog i kako saznaje list "Finance", on predviđa skoro upola manju dokapitalizaciju, smanjivanje kreditnog portfelja u iznosu cele milijarde, prodaju Banke Celje (koja je u vlasnisstvu NLB), ali i prodaju većine stranih investicija.

Prema tom predlogu bi trebalo da se NLB povuče sa stranih tržišta, uključivši i Srbiju, a ostala bi samo u Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu i u Republici Srpskoj. Iz Srbije bi NLB trebalo da se povuče 2012. godine, kada bi prodala svoje banke.

Ovako smanjena NLB, istovremeno dokapitalizovana za 250 miliona evra, bi trebalo da 2015. godine izađe na berzu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

21 h

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

7 h

Podeli: