Rast BDP-a Slovenije biće 1,1 odsto

Slovenačka centralna banka procenjuje da će ovogodišnji rast nacionalnog BDP-a iznositi 1,1 odsto, čime je smanjila svoju procenu o rastu od 1,3 procenta.

Region

Izvor: SEEbiz

Sreda, 06.10.2010.

08:54

Default images

Rast BDP-a i u iduće dve godine bi po procenama slovenačke centralne banke trebalo da bude umeren.

Tako bi iduće godine BDP trebalo da poraste za 1,9 odsto, a u 2012. godini za 2,9 odsto.

Guverner slovenačke centralne banke Marko Kranjec kao glavne rizike u procenama budućeg ekonomskog oporavka naveo je teškoće vezane uz konsolidovanje javnih finansija, moguće smanjivanje potražnje na stranim tržištima na koja Slovenija izvozi, kao i eventualne teškoće u traženju stranih finansijskih izvora.

Mudiz snižava bonitetnu ocenu Slovenije?

Svetska bonitetska kuća Mudiz će uskoro Sloveniji sniziti ocenu boniteta, tvrde pouzdani izvori i dodaju da je o tome slovenačko ministarstvo finansija već obavešteno.

Mudiz je poslednju ocenu Slovenije objavio početkom juna, kada je još bila prilično povoljna, odnosno AA2, što znači da agencija ocenjuje kako su potraživanja naspram Slovenije visokog (ali ne i najvišeg) kvaliteta sa vrlo malim kreditnim rizikom i jakom (ali ne i najjačom) mogućnošću otplate kratkoročnih obaveza.

Postoji mogućnost i da će Mudiz Sloveniji nakon donošenja budžeta, koji je u parlamentarnoj proceduri, smanjiti procene iz stabilnih u negativne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: