Protestuju rumunski prosvetari

Oko 8.500 prosvetnih radnika protestovalo je u Bukureštu zbog smanjenja plata, otpuštanja, slabog finansiranja prosvete i lošeg stanja u kojem se nalaze škole.

Region

Izvor: B92

Sreda, 06.10.2010.

08:52

Default images

Na protestu sindikata zaposlenih u prosveti učestvovali su prosvetari iz Bukurešta i drugih rumunskih gradova.

Organizovani na Međunarodni dan prosvetnih radnika protesti su se odvijali ispred vlade, predsedništva i ministarstava rada i prosvete.

Predstavnici sindikata su razgovarali sa savetnicima predsednika Trajana Baseskua, sa ministrima rada i prosvete Jonom Botišom i Danijelom Funeriuom i ostavili im svoje zahteve i predloge.

Prosvetari ističu da ne mogu da žive od plata koje su formalno smanjene za 25 odsto, ali u praksi i do 40 odsto jer su ukinute zakonite naknade.

Prosvetni radnici žale se zbog slabog finansiranja prosvete, lošeg stanja u mnogim školama, nedostatka novih udžbenika, zastarelog sistema obrazovanja, otpuštanja, zatvaranja velikog broja škola u kojima nema dovoljno učenika, a pre svega u seoskim sredinama.

U Rumuniji se za jednog učenika u ruralnoj sredini izdvaja 233 leja godišnje (manje od 60 evra), a prosečna plata profesora je oko 250 evra, dok se u Francuskoj i Španiji odvaja pet puta više, a u Englesku šest puta više. U Rumuniji je prosečna plata profesora 250 evra u poređenju sa 2.500 i 3.000 evra u zapadnim zemljama.

Predsednik Trajan Basesku nedavno je najavio mogućnost zatvaranja oko 3.000 škola jer ne mogu da funkcionišu sa malim brojem učenika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: