Mađarska: Stala fabrika aluminijuma

Državni sekretar za ekologiju u mađarskoj vladi Zoltan Ileš doneo je odluku o trenutnom obustavljanju proizvodnje u Mađarskoj fabrici aluminijuma MAL.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 06.10.2010.

08:50

Default images

Iz rezervoara te fabrike, na zapadu zemlje, je iscurila ogromna količina mulja i zasula područje oko Ajke, a stradale su četiri osobe.

Ileš je naredio rukovodstvu fabrike da odmah počne sa popravkom zemljanih brana rezervoara, kako bi se potpuno zaustavilo prelivanje sivog i crvenkastog mulja, od kojih je taj drugi blago radioaktivan.

Državni sekretar je kazao da je fabrika radila i nakon početka ekološke katastrofe, što je samo povećalo tragediju u kojoj su do sada četiri osobe izgubile život, 120 je povređeno, a šestoro ljudi se vode kao nestali.

"Do nesreće je i došlo zbog prevelike proizvodnje aluminijuma, odnosno odlaganja korišćenog mulja iznad kapaciteta samih rezervoara", objasnio je Ileš.

Ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter je izjavio da je prestala neposredna opasnost od daljeg plavljenja Kolontara, Devečera i Šomlovašarheja, a da se sada naglasak stavlja na uklanjanje blata i dezinfekciju područja od oko 40 kvadratnih kilometara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

21 h

Podeli: