Slovenci prihvatili “železnice SHS“

Slovenačka vlada, osnivač i vlasnik Slovenačkih železnica, prihvatila je predlog o osnivanju zajedničke srpsko-hrvatsko-slovenačke kompanije "Kargo 10".

Region

Izvor: B92

Petak, 01.10.2010.

09:21

Default images

Vlada navodi da je partnerstvo nacionalnih železničkih kompanija na Balkanu "neophodno kako bi se obezbedili veća efikasnost, rast i uspeh kompanija u regionu".

S tim ciljem je održano nekoliko sastanaka predstavnika uprava železničkih kompanija u regionu, koji su se saglasili da je jačanje saradnje na železničkom Koridoru 10 od vitalnog značaja za poslovanje.

Kako bi se ta činjenica što bolje iskoristila i kako bi se unapredila konkurentnost železničkog transporta na Koridoru 10, ministri saobraćaja Srbije, Hrvatske i Slovenije su 30. avgusta dogovorili osnivanje zajedničke kompanije "Kargo 10", u kojoj će tri železnice imati podjednaki udeo.

Zvaničnu nameru da se priključe kompaniji izrazile su i železnice Federacije BiH, Republike Srpske i Makedonije. Pregovori se vode i sa crnogorskom i bugarskom železnicom, dok su za oktobar u planu kontakti na ministarskom nivou sa predstavnicima Grčke i Turske, čime će, kako se navodi u saopštenju, biti obezbeđena i direktna veza Koridora 10 sa Istanbulom i solunskom lukom.

Generalni direktor "Železnica Srbije" Milovan Marković je proteklog vikenda izjavio da je osnivanje zajedničkog železničkog preduzeća "Kargo 10" pri kraju, najavljujući da će prvi voz krenuti početkom oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: