Crna Gora (ne) izlazi iz recesije?

Crna Gora, prema svim makroekonomskim parametrima, polako izlazi iz recesije, ocenio je potpredsednik vlade Vujica Lazović.

Region

Izvor: Beta

Četvrtak, 16.09.2010.

10:10

Default images

Njegovo mišljenje, međutim, ne dele ekonomski analitičari koji očekuju oporavak zemlje od globalne krize sredinom naredne godine.

Lazović je rekao da za narednu godinu očekuje pozitivne trendove, naročito zbog činjenice da turizam ovih godina nije beležio gubitke, kao i zbog projekata koji se realizuju u energetici.

"Mislim da smo u tom pogledu rekorderi u regionu pa i šire. Tako smo poslali jasan signal da Vlada želi da upravlja procesom u uslovima krize, vodeći računa da se ne ogreši o osnovne instrumente, pravila i principe tržišnog poslovanja", naveo je Lazović.

Vlada je, kako je dodao, jedan paket antikriznih mera usmerila prema privredi, jedan prema stanovništvu, jedan prema bankarskom sektoru, a jedan prema lokalnim upravama.

Prema njegovim rečima, iskustva razvijenih zemalja pokazala su da ako država u uslovima krize ne interveniše tamo gde je tržište nedostatno, preti velika opasnost za celokupnu ekonomiju.

Lazović smatra da je Crna Gora uspela na vreme da predupredi negativne efekte koji su se mogli desiti i u ekonomskom socijalnom i svakom drugom pogledu. "Neke kompanije bile bi u krizi i da nije krize. Mnogi su pokušali da loš menadžment i lošu poslovnu politiku na odredjeni način peglaju preko krize“, ocenio je on.

Profesor na Fakultetu za poslovne studije univerziteta Mediteran Dragoljub Janković smatra da se Vlada generalno dobro borila sa efektima globalne krize.

„Normalno da situacija poslije krize neće biti ista kao što je bila prije, ali smatram da je država mogla više da iskoristi na restrukturiranju privrede i aktiviranju domaćih resursa u smislu proizvodnje, posebno u dijelu malih i srednjih preduzeća, rekao je Janković.

Sa druge strane, ekonomski analitičar Vasilije Kostić kaže da su Vladine mere za borbu sa efektima globalne krize bile prilično zakasnele.

„Izlazak iz recesije trebalo bi očekivati u prvoj polovini naredne godine i to je pozitivno za ekonomiju kakva je crnogorska, kazao je Kostić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: