Najbolji jul hrvatskog turizma

Turizam Hrvatske je ove godine ojačao za pet odsto u odnosu na 2009. godinu, čemu je najviše doprinela rekordna poseta u julu.

Region

Izvor: B92

Subota, 14.08.2010.

11:30

Default images

Jula su, prema rečima ministra turizma Damira Bajsa, ostvareni najbolji rezultati za taj mesec u istoriji hrvatskog turizma.

"U dosadašnjem delu sezone ostvarujemo ono sto želimo, a to je zadržavanje međunarodnog udela u Evropi, koji je prošle godine prvi put prešao dva odsto, a to znači da svaki 50. turista u Evropi dođe u Hrvatsku", rekao je Bajs.

On je dodao da je zahvaljujući "izvrsnim rezultatima u julu" u Hrvatskoj broj turista u prvih sedam meseci ove godine bio 5,5 miliona što je za tri odsto više nego lane. U istom periodu je ostvareno oko 31 milion noćenja što je za oko pet odsto više nego u istom razdoblju prošle godine, prenose hrvatski mediji.

Tako dobar rezultat dosadašnjeg dela sezone, kako ocenjuje hrvatski ministar, može se pripisati i ulaganjima države od 30 miliona evra u oglašavanje.

Ministar Bajs je ocenio da je boljoj turističkoj sezoni doprinelo i ukidanje viza državljanima Rusije, Ukrajine i drugih zemalja.

U dosadašnjem delu sezone, posebno u julu, najviše je porastao broj turista iz Rusije, Španije i Slovenije. Oni su, kako je naveo hrvatski ministar, "nadoknadili minuse najvažnijih tržišta, Nemačke i Italije".

O poseti turista iz Srbije ne postoje objedinjeni podaci na nivou države, ali preko turističkih agencija Hrvatsku je ove godine za turističku destinaciju izabrao samo oko jedan odsto turista, naveo je direktor asocijacije turističkih agencija Srbije Juta Radisav Stanković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: