Najmanji realni pad BDP-a u Srpskoj

Bruto domaći proizvod (BDP), prema preliminarnim podacima, u Republici Srpskoj za prošlu godinu iskazan u tekućim cenama iznosi 8,24 milijardi KM .

Region

Izvor: Capital

Petak, 30.07.2010.

06:58

Default images

BDP u odnosu na 2008. godinu beleži realni pad od 2,8 odsto, kaže direktorka Zavoda za statistiku RS Radmila Čičković.

Ona je rekla da, u odnosu na okruženje, Srpska beleži najmanji procentualni realni pad BDP-a, dok Federacija BiH beleži pad od 2,97 odsto, Srbija tri odsto, Hrvatska 5,8 odsto.

U strukturi bruto dodate vrednosti, najzanačajnije učešće ima trgovina sa 14,4 odsto, zatim poljoprivreda sa 13,6 odsto.

Najveći realni rast po područjima delatnosti od 17,5 odsto zabeležen je u finansijskom posredovanju, zatim u javnim komunalnim, društvenim i ličnim uslugama od 9,7 odsto.

Negativna stopa rasta od 11,7 odsto zabeležena je u trgovini, dok je u vađenju ruda i kamena negativna stopa iznosila 10,4 odsto. U strukturi investicionih ulaganja u nova stalna sredstva po nameni, najviše, sa 23,1 odsto, učestvuje građevinarstvo, zatim prerađivačka industrija sa 16,7 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: