Bugari i Grci različito o naftovodu

Bugarska i Grčka nisu uspele da reše nesporazume oko projekta za izgradnju rusko bugarsko-grčkog naftovoda vrednog milijardu evra.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Sreda, 28.07.2010.

09:24

Default images

Ruska nafta bi se tankerima prevozila do Bugarske odakle bi, naftovodom dugačkim 282 kilometara, stizala do grčke luke Aleksandrupolis gde bi se prerađivala, a derivati izvozili.

Suština projekta je da se izbegnu transport tankerima kroz zakrčen Bosforski moreuz i ekološki rizici koji, zbog osiguranja, poskupljuju transport nafte.

Bugarski premijer Bojko Borisov odbacio je plan za naftovod s obrazloženjem da strahuje od zagađenja, dok je njegov grčki kolega Jorgos Papandreu rekao da projekat naftovoda ostaje prioritet Grčke.

Papandreu je naglasio da Grčka razume zabrinutost Bugarske za probleme koje bi se stvorile na polju ekologije šta potežu stanovnici Burgasa, kao i da je ekologija prioritet Grčke.

Sa druge strane, bugarski premijer Bojko Borisov ističe da izgradnju naftovoda ne koči „nikakav bugarski inat“ već da je ekologija veoma važna zbog čega će krajnu reč dati eksperti o zaštiti životne sredine.

Istovremeno, Borisov je pozvao Grčku da se uključi u izgradnji druge nuklearne centrale u Bugarskoj - Belene.

Ugovor o izgradnji naftovoda potpisale su pre tri godine Rusija, Bugarska i Grčka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: