Fič neće oboriti rejting Mađarske

Agencija za rejting Fič, za razliku od konkurentske agencije Mudis, ne vidi razlog da promeni svoje vrednovanje rejtinga Mađarske.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 28.07.2010.

09:22

Default images

Mudis je smanjio rejting te zemlje nakon što su međunarodni poverioci ovog meseca prekinuli razagovore sa vladom u Budimpešti.

Agencija Fič je, kako se navodi, saopštila da nema bojazni za sposobnost Mađarske da finansira svoj javni dug, pošto ta zemlja ima na raspolaganju obimne finansijske izvore.

Mađarska je u oktobru 2008. godine potpisala sa Evropskom Unijom (EU) i Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sporazum o kreditnom programu u iznosu od 20 milijardi evra. Tekući razgovori o kreditnom mehanizmu su propali tokom vikenda, kada je vlada u Budimpešti odbila poziv tih međunarodnih poverilaca za oštrije mere štednje.

Smanjenjem rejtinga Mađarskoj su protekle sedmice zapretile dve vodeće rejting agencije Mudis i "Standard end Purs". Suprotnosti između mađarske vlade i MMF-a su povećali fiskalne rizike i nesigurnost, objasnio je Mudis ovakav svoj korak.

Ta agencija je uvrstila mađarski rejting u režim "praćenja" i sada će tu zemlju bliže posmatrati, kako bi utvrdila da li će rejting zaista sniziti. Analitičari, ipak, ne smatraju da je korak agencije Mudis zasnovan na ključnim ekonomskim faktorima, a neki čak ističu da se Budimpešta kažnjava, uglavnom, za svoju "tržišno nekorektnu" izjavu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: