CG: Prva banka trikom “vraćala“ dug

Crnogorska Prva banka je nezakonito vratila Vladi Crne Gore prvu ratu od 11 miliona evra od ukupnog kredita vrednog 44 miliona evra, pišu podgoričke Vijesti.

Region

Izvor: B92

Sreda, 28.07.2010.

09:16

Default images

Prema informacijama lista, prilikom vraćanja prve rate kredita došlo je do zloupotrebe službenog položaja i fiktivnog vraćanja kreditnog iznosa od 11 miliona evra.

"U jeku kampanje za parlamentarne izbore, ali i u vreme loše likvidnosti i državnog budžeta i Prve banke, Vijestima je upravo iz Vlade i Prve banke ekskluzivno saopšteno da je banka vratila prvu tranšu kredita od 11 miliona evra", podseća list.

Taj list napominje da je "vraćanje prve rate obavljeno na neobičan način, ravan mađioničarskom triku".
Iz državnog Trezora 13. marta uplaćen je milion evra na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj banci. Banka je taj milion odmah uplatila Trezoru na ime vraćanja kredita, odnosno prve rate.

U roku kraćem od pola sata, Trezor je 11 puta uplatio po milion evra Regionalnom vodovodu u Prvoj banci, a banka obavila 11 uplata Trezoru po milion evra i izmirila prvu ratu kredita.

"Više je nego jasno da je jedan te isti milion uplaćen 11 puta iz Trezora na račun Regionalnog vodovoda u Prvoj i da je banka 11 puta uplaćivala milion Trezoru, a drugo je pitanje kako su sve ove institucije knjižile uplate i isplate", pišu Vijesti.

Sa druge strane, glavni izvršni direktor Prve banke Predrag Drecun je negirao navode da je ta banka nezakonito vratila Vladi Crne Gore deo kredita od 44 miliona evra.

"Iskren da budem, smatram da je čisto gubljenje vremena odgovaranje nekoliko puta, na tzv. optužbe istog sadržaja. Ne treba polemisati sa morem poluistina. Želim jedino da kažem da je sve što je urađeno u postupku vraćanja kredita bilo zakonito, da na to nisu imali primedbe brojni revizori koji su bili u Prvoj banci tokom protekle dve godine. Ali mislim zaista da tu priču treba da završimo“, tvrdi Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

23 h

Podeli: