Bugarska odustala od naftovoda

Bugarska "više nije zainteresovana" za realizaciju projekta izgradnje naftovoda Burgas-Aleksandropolis, kaže bugarski premijer Bojko Borisov.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 08.07.2010.

09:39

Default images

On objašnjava da Bugarska namerava da se povuče iz trostranog sporazuma sa Rusijom i Grčkom.

Na odluku bugarske vlade da odustane od projekta uticala je, kako je rekao, nedavna havarija naftne platforme britanske kompanije BP u Meksičkom zalivu, koja je već proglašena najvećom ekološkom katastrofom u istoriji SAD.

"Posle izlivanja nafte u Meksičkom zalivu smatram da će pretovar na priobalnom terminalu u našoj najznačajnijoj turističkoj regiji biti ekološki rizičan", rekao je bugarski premijer.
On je naglasio da bi ovaj naftovod njegovoj zemlji donosio najviše 35 miliona evra godišnje od tranzitne takse, ali bi ugrozio godišnji prihod od deset milijardi evra, koliko donosi turizam.

Sporazum o izgradnji naftovoda Burgas-Aleksandropolis Rusija, Grčka i Bugarska su potpisale u martu 2007. godine. Ta naftna ruta duga 285 kilometara, kapaciteta 35 miliona tona godišnje, sa mogućnošću povećanja na 50 miliona tona, trebalo je da rastereti preopterećene turske moreuze Bosfor i Dardanele. Vrednost projekta se procenjuje na jednu do 1,5 milijarde evra.

Problem je u tome što prvi deo puta, do Burgasa, nafta iz Rusije prelazi u tankerima, a tek se u tom gradu pretače u naftovod, što predstavlja ekološku opasnost u slučaju curenja.

Sudbina ovog naftnog projekta je već dugo pod znakom pitanja, a sredinom juna Borisov je izjavio da je Bugarska odustala od njega, ali da vlada još nije donela zvaničnu odluku.

Južni tok i dalje u igri

Bugarska je faktički odustala od jednog ruskog projekta u korist drugog. Ruski vicepremijer Viktor Zubkov je posle pregovora sa bugarskim zvaničnicima o projektu gasovoda "Južni tok", koji Rusija gradi ispod Crnog mora do Balkanskog poluostrva, rekao da je dobio uveravanja da Bugarska podržava taj projekat. "Takozvana 'putna karta' kojom se definitivno dogovaraju sva pitanja realizacije Južnog toka na bugarskoj teritoriji, biće potpisana 16. jula", rekao je Zubkov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: