Borisov:Srbija partner za NE Belene

Srbija će biti partner u izgradnji druge bugarske nuklearne centrale Belene, kazao je bugarski premijer Bojko Borisov.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 07.07.2010.

00:19

Default images

On je rekao da se nada da će do septembra biti jasni rezultati intenzivnih razgovora koje u vezi sa izgradnjom nuklearke vodi sa komesarom EU za energetiku Ginterom Etingerom i srpskim premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Borisov je ruskom vicepremijeru Viktoru Zubkovu postavio uslov da se cena za Belene smanji za 40 procenata, ističući da je septembar rok do kada i ruska i bugarska strana treba da razjasne sva nerešena pitanja u vezi sa gradnjom nuklearke.

Zubkov je, međutim, rekao da takav rok ne postoji jer su sve primedbe, a bilo ih je oko 8.000, dobile odgovore. „Pripremljena je dokumentacija za realizaciju ovog projekta. Reč je o najbolje razrađenom projektu u čitavom svetu“, naglasio je ruski vicepremijer.

Ugovor o izgradnji Belena potpisan je početkom 2008. godine. Investitor sa bugarske strane je Nacionalna elektroenergetska kompanija (NEK), a izvođač – ruski Atomstrojeksport (ASE).

Vrednost ugovora iznosi oko četiri milijarde evra, a predviđa izgradnju tzv. nuklearnog ostrva po sistemu ključ u ruke, razradu tehnologije, isporuku dva hiljadumegavatna reaktora i montiranje opreme u samoj centrali.

U cenu ne ulazi izgradnja podstanice i njeno povezivanje sa energetskom mrežom, što se prema stručnjacima procenju na oko dve milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: