Crna Gora će ostati bez turista

Prema službenim rezultatima Ministarstva turizma Crne Gore, dosadašnji pad u odnosu na prošlu godinu iznosi čak 13 posto.

Region

Izvor: Deutsche Welle

Ponedeljak, 14.06.2010.

08:28

Default images

Iako hotelijeri i ugostitelji tvrde da je ped broja turista bar dva puta veći, političare u Podgorici preterano ne brine loš početak turističke sezone.

“To je posledica kasnog bukinga. Očekujemo povećanje turističkog prometa u sledeća tri meseca tako da će on biti bolji u odnosu na prošlu godinu”, optimistički poručuju državni službenici.

U crnogorskoj vladi očekuju da će tu zemlju ove godine posetiti 1,1 milion turista, a da će ukupni prihod iznositi 620 miliona evra.

Međutim, stanje na terenu, rezervacije i signali iz emitivnih zemalja pokazuju da će ova sezona za crnogorske hotelijere i ugostitelje biti verovatno najteža u poslednjih 20 godina.

Lepa obala - ali gde su turisti? To svakako ne čudi ako se zna da su dva važna turistička odredišta te zemlje danas praktično bez dobrih hotela, da ni ove godine neće biti otvoren simbol crnogorskog turizma, grand-hotel Sveti Stefan, i da su turistički radnici zaduženi do grla.

Analitičari navode da crnogorska vlada sprovodi omiljenu taktiku “lagane kozmetike”, umesto da izvrši jak hirurški zahvat kako bi ta grana privrede čitavu zemlju mogla da povuče napred.

Zaključujući kako crnogorski turizam ima niz strukturnih problema koji se godinama ne rešavaju, profesor turističke ekonomije Rade Ratković kaže da Crne Gore nema na glavim zapadnoevropskim tržištima.

„Glavna emitivna tržišta Evrope su za nas beznačajna. Nemci, na primjer, sudeluju u ukupnom prometu manje nego turisti iz Albanije, znatno manje nego Kosovari, tako da je naša ponuda orjentisana na tzv. regionalna tržišta s kratkom sezonom, niskom platežnom moći i na tržišta na kojima se ne može graditi moderna turistička industrija”, kaže on.

Isti stav ima i direktor budvanske turističke agencije Ekskluzivturs Vukašin Ćulafić. On kaže da su nemački gosti praktično oterani lošom propagandom i građevinskim radovima koji su izvođeni usred sezone.

“Oni su se povukli i sleću svojim avionima u Dubrovnik i od toga mi ništa nemamo. Bukvalno ništa! Jer, avioni s gostima su namenjeni dubrovačkom području i ono par praznih mesta koja preostanu idu prema Crnoj Gori. Prema tome, ako neko misli da smo privukli nemačke turiste, onda se grdno vara i obmanjuje sebe i crnogorsku javnost”, kaže on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

1 d

Podeli: