Energenti muče hrvatsku industriju

Samo Hrvatska i Srbija u regionu nisu snizili cenu struje, kažu poslodavci u Hrvatskoj i navode da su cene energenata "omča oko vrata" hrvatskoj industriji.

Region

Izvor: Tanjug

Petak, 23.04.2010.

08:14

Default images

"Sve države u regiji, osim Hrvatske i Srbije, snizile su cenu električne energije od 2 do 16 posto u odnosu na godinu pre početka krize", rekao je predsednik Hrvatskog udruženja privrednika (HUP) Ivan Miloloža.

On je takođe istakao da je "neosporna činjenica" da je hrvatski gas za industriju među najskupljima u Europi, a najskuplji u regionu. Struja je u Hrvatskoj, za poslednje dve godine, poskupela 21,3 odsto, a cena gasa za industriju je samo u prva tri meseca ove godine skočila čak 101 odsto.

Prema podacima HUP-a, hrvatska industrija plaća gas 0,42 evra po kubnom metru, dok Mađari i Slovenci plaćaju 0,24 odsto, Austrijanci 0,26 procenata, a Italijani 0,31 evro.

Dražen Andrašić iz kompanije Belišće je upozorio da svako poskupljenje gasa dodatno smanjuje konkurentnost hrvatskih proizvoda i naveo da ta kompanija izvozi više od 70 odsto proizvodnje, a da troškovi energije učestvuju sa 38 do 40 odsto u ceni proizvoda, preneli su hrvatski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Haos u Grčkoj FOTO/VIDEO

Grčki radnici u sektoru prevoza stupili su danas u štrajk za veće plate, tako da su brodovi ostali usidreni u lukama, a železnički saobraćaj je obustavljen.

11:16

17.4.2024.

18 h

Podeli: