Konstruktor ne odustaje od CG

Konzorcijum predvođen splitskom kompanijom Konstruktor i dalje intenzivno radi na projektu izgradnje autoputa kroz Crnu Goru.

Region

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 14.01.2010.

15:13

Default images

Milorad Pustahija, izvršni direktor "Prvog crnogorskog autoputa", kompanije koju je u Crnoj Gori osnovao Konstruktor, kaže da hrvatski graditelji "intenzivno rade na projektu izgradnje autoputa od Bara do Boljara, uprkos tome što još nije konačno poznato hoće li posao pripasti njima".

"Uskoro će početi i geodetska istraživanja i probijanje pristupnih puteva i radovi će biti vidljivi", rekao je Pustahija.

Predstavnici konzorcijuma koji čine Konstruktor, IGH i Tehnika, opovrgli su nagađanja o tome da je posao u Crnoj Gori izgubljen zato što je crnogorska vlada počela pregovore s drugorangiranim grčko-izraelskim konzorcijumom koji čine kompanije Aktor i HCH.

Hrvatski konzorcijum, kako su preneli hrvatski mediji, pregovara s Evropskom investicionom bankom (EIB), Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), ali i s drugim bankama o osiguranju potrebnih kredita, vrednih 407 miliona evra.

Crnogorska vlada je ove sedmice počela pregovore s Aktorom i HCH-om jer, kako je objasnila, "ne želi da gubi vreme ukoliko hrvatski konzorcijum ne dostavi potrebna jemstva".

Vlada i hrvatski konzorcijum su u junu prošle godine potpisali ugovor o koncesiji za izgradnju autoputa Bar-Boljare. Ovaj "posao stoleća" bi trebalo da bude završen u idućih sedam do devet godina.

Konzorcijum je za izgradnju autoputa ponudio cenu od 2,77 milijardi evra, od čega bi udeo Crne Gore bio 1,74 milijarde, dok je grčko-izraelski konzorcijum isti posao procenio na 3,92 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: