CG pregovara o autoputu do Srbije

Crnogorska vlada je počela pregovore sa drugorangiranom kompanijom izraelsko-grčkim konzorcijumom Aktor-HCC za gradnju autoputa od Bara do Srbije.

Region

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 12.01.2010.

11:11

Default images

Ministri Vlade Crne Gore Igor Lukšić, Andrija Lompar i Branimir Gvozdenoivić razgovarali su sa predstavnicima grčko-izraelskog konzorcijuma o mogućnostima da ta kompanija gradi autoput od Bara do granice sa Srbijom.

"Ovi razgovori neće imati zvaničnu formu sve dok ne istekne dvomesečni rok hrvatskom konzorcijumu za obezbeđenje potrebnih garancija za izgradnju autoputa", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

Savet za izgradnju autoputeva odlučio je sredinom decembra da hrvatskom konzorcijumu koji predvodi splitski Konstruktor, sa kojim je Crna Gora sklopila ugovor o koncesiji za gradnju autoputa od Bara do Boljara, za 60 dana produži rok za dostavljanje novih finansijskih garancija.

Savet je odlučio i da radi uštede vremena počnu pregovori sa, drugorangiranim izraelsko-grčkim konzorcijumom Aktor-HCC.

Hrvatski konzorcijum je 9. decembra dostavio finansijske garancije komercijalnih banaka Zagrebačke banke i Unikredita, ali je tražio produženje roka kako bi obezbedio podršku međunarodnih finansijskih institucija, koje nude niže kamate.

Premijer Milo Đukanović je saopštio da je prvorangirani hrvatski konzorcijum "pružio uveravanja" vladi da će u produženom roku od dva meseca dostaviti neophodne bankarske garancije i "ostati u poslu".

Dodao je da Konstruktor, ukoliko želi da ostane u poslu, treba "da obnovi finansijsku garanciju za prvih 50 odsto sredstava, što košta dodatnih "pola miliona evra".

Splitski Konstruktor, koji predvodi konzorcijum hrvatskih građevinskih firmi, procenio je vrednost autoputa na 2,77 milijardi evra, od čega bi Crna Gora učestvovala sa 1,74 milijardi evra.

Drugorangirana kompanija, grčko-izraelski konzorcijum Aktor-HCC vrednost gradnje autoputa je procenila na 3,92 milijarde evra, a od toga bi Crna Gora učestvovala sa 1,74 milijarde evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: