Turizmu u Crnoj Gori preti bankrot?

Nestašica struje i vode, nedostatak puteva, visoke cene i nekontrolisana gradnja mogli bi crnogorski turizam dovesti do bankrotstva, piše nemačka agencija DPA.

Region

Izvor: B92

Subota, 25.04.2009.

17:03

Default images

U tekstu se prenose reči profesora turizma Radeta Ratkovića da je crnogorska turistička branša "pred bankrotom" i navodi da mnogi koji dolaze u Crnu Goru na odmor "kao otimačinu doživljavaju već to što im se na granici naplaćuje deset evra 'ekološkog poreza' po automobilu i 30 evra po prikolici".

"Kao objašnjenje se navodi da je ova balkanska zemlja 'prva ekološka država Evrope'. Ali ta država se guši u otpadu koji se svuda, čak i u visokim planinskim predelima, divlje odlaže", navodi se u tekstu DPA.

Dodaje se da i Nemački automobilski klub ADAC ocenjuje da "naplaćivanjem te 'ulaznice' ili 'prikrivenom putarinom' za džombaste puteve Crna Gora ne čini sebi uslugu, jer time samo zastrašuje turiste".

ADAC, koji redovno testira turističke kapacitete širom Evrope, ocenjuje i da "nijedan kamp u Crnoj Gori ne ispunjava evropske usluge", kao i da kampovi "nisu ni približno tako dobri kao oni u Hrvatskoj".

Pošto je stanje sumorno i u hotelskoj branši, nekoliko nemačkih turističkih kompanija izuzelo je Crnu Goru iz svojih kataloga, što je Ratković za DPA nazvao "alarmantnom činjenicom".

"Iz temelja renovirani hoteli, kao Rivijera u Petrovcu, iznenada su u predsezoni zatvorili vrata jer im se nije isplatilo da rade. Drugi hoteli pak zbog krize ne dobijaju od svojih banaka kredite za pripreme za sezonu. Pošto hoteli ne mogu da otplaćuju kredite, banke prete da će pruzeti vlasništvo nad hotelima", navodi DPA.

U tekstu se ukazuje da su "hotelijeri računali na dolazak bogatih gostiju iz Rusije i Ukrajine, koji su zamenili Nemce kao platežno najsposobniju grupu turista". Ali, mnoge od njih su već prošle godina zaplašile u odnosu na Tursku, Hrvatsku ili Grčku visoke cene.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: