MMF: Hrvatska da smanji penzije

Misija Međunarodnog monetarnog fonda pohvalila je Hrvatsku zbog rebalansa budžeta, ali i upozorila na potrebu novih budžetskih ušteda do kraja ove godine.

Region

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.04.2009.

08:25

Default images

Te uštede bi se, pre svega, odnosile na smanjenje 180 hiljada privilegovanih penzija, od kojih se najveći broj odnosi na veterane, kao i smanjenje subvencija i saniranje preduzeća u državnom vlasništvu.

Subvencije ove godine iznose 6,5 milijardi kuna (878,4 miliona evra), od kojih se trećina odnosi na državna preduzeća poput brodogradilišta i Hrvatske železnice (HŽ).

Uz njihovo restrukturiranje izdaci države za subvencije morali bi pasti za više od četiri odsto, koliko su smanjeni u odnosu na 2008, pri čemu, kako se ističe, neke subvencije nisu ni dodirnute.

Za razliku od hrvatskih stručnjaka koji su tražili kresanje svih penzija, MMF ističe naophodnost obuzdavanja povlaštenih penzija koje je po posebnim uslovima steklo skoro 180 hiljada ljudi.

Jedna od ušteda mogla bi da bude i odustajanje od investicionih projekata od kojih je najpoznatiji most koji bi preko poluostrva Pelješca omogućavao da auto-put između Splita i Dubrovnika zaobiđe Bosnu i Hercegovinu.

Iako za taj projekat nisu određena direktna sredstva iz budžeta, on se indirektno finansira preko zaduživanja državnog preduzeća "Hrvatske auto ceste".

Prema prognozama finansijskih eksperata, zbog očekivanog slabijeg prihoda od turizma i smanjene privredne aktivnosti moguć je pad za deset odsto od planiranih prihoda u budžetu od 12,5 milijardi kuna, ili 1,69 milijardi evra).

Zbog toga je, ukazuju analitičari, na jesen moguć i novi rebalans budžeta, osim ako se vlada u maju ne uspe zadužiti, odnosno reprogramirati dugove na međunarodnom tržištu kapitala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: