Povećanje likvidnosti banaka u CG

Savet Centralne banke Crne Gore doneo je odluku da banke do 20 odsto obavezne rezerve mogu da drže u blagajničkim zapisima.

Region

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.02.2009.

08:24

Default images

Time će se likvidnost crnogorskog bankarskog sektora povećati za oko 48 miliona evra, a Savet CBCG je zadržao jedinstvenu stopu od 11 odsto obavezne rezerve na sve depozite, iako su bankari tražili da se ta stopa prepolovi.

Bankama je dat rok do juna da prilagode upravljanje likvidnošću novoj odluci, s tim što je mogu primenjivati od početka aprila, ako je to za njih povoljnije. "Na ovaj način će se popraviti likvidnost bankarskog sistema, ali ne na uštrb stabilnosti i sigurnosti", kaže su u saopštenju CBCG.

Ministarstvo finansija Crne Gore najavilo je da će sledeće sedmice emitovati dvonedeljne državne zapise u vrednosti od 40 miliona evra. Blagajnički zapisi će se prodavati uz kamatu od četiri odsto godišnje i zateznu kamatu od devet odsto.

Iz vlade je ranije saopšteno da će poslovnim bankama biti omogućeno da do 20 odsto obavezne rezerve iskoriste za kupovinu državnih zapisa, čime bi se obezbedila njihova likvidnosti i na nekoliko meseci bio rešen problem platnog prometa. Ukupne obavezne rezerve banaka u Crnoj Gori trenutno iznose oko 240 miliona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: