Hrvatska plaća odštetu Hipo banci

Hrvatska je izgubila sudski spor protiv Hipo (Hypo Group Alpe Adria) banke, kojoj treba da plati odštetu od 40 miliona evra.

Region

Izvor: B92

Četvrtak, 20.03.2008.

12:00

Default images

Predstavnici Hipo banke sa sedištem u Klagenfurtu potvrdili su austrijskoj agenciji APA da su dobili spor sa Hrvatskom, odlukom Londonskog suda, a zbog prikazivanja netačnih podataka pri prodaji Slavonske banke 1998. godine, prenosi agencija Hina.

Hipo banka i EBRD preuzele su 1998. godine za 66,7 miliona kuna 35 odsto udela u Slavonskoj banci smatrajući da je ona sanirana. EBRD je sproveo proveru podataka. U međuvremenu je Hipo banka preuzela udeo od EBRD-a, a danas udeo Hipo Grupe u Slavonskoj banci iznosi više od 95 odsto.

Hrvatska Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (DAB), tužena je od strane Hipo Grupe 2003, jer se naknadno pokazalo da su mere predustrožnosti za kredite u Slavonskoj banci bile nedovoljne. Rezerve za kredite bile su premale.

Manjak rezervi utvrđen je u okviru rutinske kontrole Hrvatske narodne banke.

Na osnovu tih informacija, Hipo banka je zatražila od DAB-a 30,6 miliona evra odštete, navodi austrijska štampa. Iako je proveru podataka sproveo EBRD, Republika Hrvatska odnosno DAB je ta koja je odgovorna za nedostatke.

Pošto je propao pokušaj dogovora, tadašnji glavni direktor Hipo Grupe Volfgang (Wolfgang) Kulterer predao je slučaj sudu u Londonu, kako je predviđeno kupoprodajnim ugovorom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: